piątek, 14 lutego 2014

Smażenie frytek

Zastanawialiście się kiedyś nad tym jak optymalnie usmażyć frytki? My postaraliśmy się zebrać podstawową wiedzę w tym temacie. Miejcie na względzie, że to wiedza subiektywna. Różne osoby mają różne gusta w tym względzie. Ale we wszystkich przepisach na frytki powtarza się, że:

  • frytki przed smażeniem powinny być suche - mokre frytki obniżają temperaturę oleju i zmniejszają ich chrupkość,
  • dobre frytki wymagają dobrych ziemniaków - najlepsze są w typie mącznym,
  • przed smażeniem można frytki wrzucić do zimnej wody i ugotować je (nie dłużej niż 3 minuty - ważne żeby ścięły się tylko powierzchniowo),
  • najlepiej smażyć je dwa razy - pierwszy raz smażymy w 120C przez kilka minut, pozbywamy się w ten sposób nadmiaru wody, po pierwszym smażeniu frytki można zamrozić, żeby móc je później na szybko przygotować,
  • drugie smażenie - właściwe pozwala wydobyć z nich wlaściwe smaki i nadaje im kolor.
A co do frytek? Po pierwsze, jeśli smażycie ich dużo to nie możecie się obejść bez cudownego narzędzia jakim jest obieraczka do ziemniaków. A po drugie, potrzebujecie sprzętu do smażenia:
Smacznych frytek!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz